Franchisenemer – jonge, startende ondernemer – in strijd met franchisegever

Een jonge, startende ondernemer begint een rijschool. Daarmee schendt hij een franchise-overeenkomst die hij eerder sloot met een andere rijschoolhouder. Het is een domme fout die hem zomaar de kop kan kosten, franchise-overeenkomsten zijn vaak juridisch sluitend met hun concurrentie-bedingen.

De startende ondernemer verliest dan ook een procedure en wordt veroordeeld tot betaling van een bedrag plus rente en kosten van € 22.000,-. Daarbij was hij al ca. € 5.000,- kwijt aan zijn advocaat.

Maar daar neemt de franchisegever geen genoegen mee, hij vindt het bedrag te laag. Hij tekent hoger beroep aan maar geeft intussen de deurwaarder alvast opdracht om beslag te leggen.

Dan wordt Suits and Jeans erbij gehaald. Aan de veroordeling is niet of niet veel meer te doen. Maar aan de dreiging van het hoger beroep, waardoor het bedrag nog flink hoger kan uitvallen, misschien wel.

Eerst zorgt Suits and Jeans dat de deurwaarder pas op de plaats maakt. Vervolgens adviseren we de ondernemer met zijn advocaat te stoppen. Die kost heel veel geld en levert niets op.

Vervolgens spreken we met de franchisegever. Die toont zich dan bereid om het hoger beroep in te trekken als hij € 10.000,- extra krijgt. Dat wijzen we van de hand. Vervolgens maken we duidelijk dat we denken dat we in hoger beroep die eerdere € 22.000,- ook nog wel wat omlaag kunnen krijgen in welk geval de franchisegever ook in de proceskosten zal worden veroordeeld en per saldo aanzienlijk minder zal krijgen. Dat is een risico voor de franchisegever waarbij hij nog niet stil stond.

De franchisegever kiest eieren voor zijn geld, hij neemt genoegen met de € 22.000,- en trekt het hoger beroep in.

De startende ondernemer moet flink bloeden voor zijn fout maar heeft nu zekerheid en rust. Op advies van Suits and Jeans brengt hij die € 22.000,- in mindering in zijn aangifte Inkomstenbelasting, hij is IB-ondernemer. Daardoor kon het bedrag dat hij voor zijn belastingaanslag reserveerde – zo’n € 8.000,- – vrijvallen zodat de schade uiteindelijk niet € 22.000,- maar € 14.000,- bedroeg. Inmiddels is het concurrentiebeding vervallen, de jonge, startende ondernemer rijdt weer vrolijk rond.

Het zakelijk belang was een bedrag rond de € 35.000,-. Suits and Jeans Legal rekende alleen een successfee.

Mail nu naar info@suitsandjeanslegal.org en geef een korte samenvatting van uw probleem. Vermeld uw naam, telefoonnummer en de naam van uw onderneming met KvK-nummer.